Goud Sparen,Goud Kopen,Goudrekening
Geld zoals geld bedoeld is ! FGA NL, FysiekGoudAdvies Nederland

Goud & Geld

FGA Nederland,fysiek goud advies nl,fysiek goudhandel,goud nieuws, fysiek goud, goud vermogen nieuws,

Goud nieuws 2017

Goud nieuws


Terug naar overzicht

20-05-2017

INDIËRS & CHINEZEN VOORKEUR FYSIEKGOUD

Indiërs & Chinezen voorkeur fysiek goud

De Indiase regering probeert de laatste jaren fysiek goud kopen te ontmoedigen echter de goudbehoefte van haar burgers is gebleven. Zij doen dat omdat goudbezitters moeilijker zijn te controleren en reguleren dan gewone rekeninghouders, maar zeker ook om het Indiaas handelstekort in te dammen. India importeert voor meer geld dan het exporteert en dat handelstekort is een economisch probleem. Vooral olie en goud wegen zwaar op de balans, dat zijn immers dure goederen die allemaal van buiten de grenzen moeten komen. Olie kunnen ze niet remmen, maar goud proberen ze wel tegen te houden.
Maatregelen
Eerder berichtte wij al over de importheffingen op goud die India nu meerdere keren per jaar opschroeft. Begin vorig jaar ging de heffing van 2 naar 4 procent en begin dit jaar van 4 naar 6 procent. In juni ging deze importheffing naar 8%, dit was nadat een publieke oproep van de Minister van Financiën in maart om minder goud te kopen geen effect had. Verder zijn er het afgelopen jaar een reeks maatregelen genomen om de creatie van ‘papiergoud’ in India te vereenvoudigen. Banken hoeven bijvoorbeeld minder reserves aan te houden voor het uitzetten van goudrekeningen. Tevens hebben zij goudobligaties, een beleggingsproducten met een looptijd van acht jaar dat ieder jaar een rentevergoeding uitbetaalt. Deze goudobligaties werden door banken aan de man gebracht, maar ook die zaten er blijkbaar niet op te wachten. Daarbij bleek uit een recent onderzoek onder duizend Indiërs dat minder dan 1% van de bevolking op de hoogte was van dit beleggingsproduct. En geeft vrijwel iedereen de voorkeur aan fysiek goud kopen, omdat je dat op ieder gewenst moment overal kunt verkopen. Ook zonder tussenkomst van een bank.
Deze projecten bleken alle een grote mislukking te zijn, omdat veel Indiërs erg gehecht zijn aan hun goud. Van de 24.000 ton aan private goudvoorraden in India bestaat het grootste deel uit sieraden en ornamenten met emotionele waarde. Omdat het ingeleverde goud direct omgesmolten wordt was de belangstelling gering en gedoemd te mislukken.
India zou maar wat graag zien dat haar goudlustige burgers zich tevreden zouden stellen met een papiertje waarop staat dat ze goud bezitten (fiatgoud). U kunt op Reuters een mooi overzicht vinden van alle maatregelen die door de Indiase overheid zijn genomen om dat te bevorderen. In India werken echter de inflatiecijfers en de traditie van sparen in fysiek goud deze promotie van papiergoud tegen. Het is tekenend voor de waarde van papiergoud, dat het niet gaat omdat het makkelijker of beter is, maar omdat goud te duur is om te importeren.
Feestdagen
Alle importheffingen en handelsbelemmeringen ten spijt de Indiase feestdagen staan voor de deur en de Indiërs willen goud. Half augustus beginnen de Indiase festivals die de behoefte aan gouden sieraden doen toenemen. In november begint Dhanteras, een vijf daags festival waarbij de Hindoe godin Lakshmi massaal om gezondheid en voorspoed wordt verzocht. Dit festival gaat traditioneel gepaard met flinke goud en zilver aankopen. Dan wordt het geheel afgesloten door het trouwseizoen, u kunt zich vast wel voorstellen wat het voorkeursgeschenk is bij een Indiase bruiloft.
Ingehaald door China
Met al dat feestgedruis in aantocht willen de Indiase juweliers zich goed bevoorraden, maar dat is lastig met alle restricties. De premies die de Indiase dealers betalen aan de tussenhandel zijn inmiddels verviervoudigd door de schaarste. Mayank Khemka, een groothandelaar in Nieuw-Delhi voorspelt dat dit in augustus nog eens kon verdubbelen, als het beleid niet veranderd. De World Gold Council voorspelt nu zelfs dat India voor het eerst zal worden ingehaald door China op de lijst van goud importerende landen. Een beeld dat mogelijk door massale smokkel wordt vertekend.Terug naar overzicht


goud nieuws, fysiek goud nieuws,nieuws over goud,