Goud Sparen,Goud Kopen,Goudrekening
Geld zoals geld bedoeld is ! FGA NL, FysiekGoudAdvies Nederland

Goud & Geld

FGA Nederland,fysiek goud advies nl,fysiek goudhandel,goud nieuws, fysiek goud, goud vermogen nieuws,

Goud nieuws 2017

Goud nieuws


Terug naar overzicht

07-04-2017

’Goudprijs gaat naar $5000’

De goudprijs zou door de crisis door het dak gaan, stelde Willem Middelkoop. Beleggers die geld in goud staken, liepen tussen 2011 en 2015 echter een blauwtje. Zijn grondstoffenfonds krijgt ondertussen professionele waardering, terwijl Middelkoops boeken aftrek vinden tot in Azië.

Middelkoop twittert net over zijn volgende lezing over grondstoffen voor batterijen in Hongkong. Zijn vertaalde boek ’The Big Reset’, over de naderende val van het op de dollar gebaseerde financiële stelsel, is in Azië, Rusland en Duitsland in oplages van duizenden verkocht. Zijn nieuwe boek ‘De Tesla-revolutie’, met onderzoeker Rembrandt Koppelaar over de revolutie in de energiemarkt, krijg er dit najaar vertalingen.

In eigen land blijft de zakenman in de luwte. „Constant op tv zijn is niet gezond voor je karakterontwikkeling”, zegt hij. Middelkoops faam rust op zijn boek uit 2007, over goud en de aangekondigde val het Amerikaanse bedrijfsmodel. Dat werd een kraker dankzij de vernietigende kredietcrisis die direct erop volgde.

Hij ging in 2008 zelf in de goudhandel. Zijn webshop AmsterdamGold verkocht Middelkoop na drie jaar, bij een jaaromzet van €100 miljoen. Maar de goudprijs zakte tussen 2011 en 2015 diep weg.

Dataverzamelaar Bloomberg wees zijn nieuwe Commodity Discovery Fonds (+70%), met beleggingen in Canadese genoteerde mijnbouwers, vorig jaar aan als het beste hedgefonds boven de $20 miljoen omvang. Dit jaar won het 15% rendement.

Waarom wordt ’The Big Reset’ veel verkocht in China?

„Voor Chinezen, die lang vooruit denken, is wat er met Trump en de eurozone gebeurt het signaal dat ons democratische en kapitalistische systeem aan het vervallen is. Ze kopen zoveel mogelijk goud. Dat is al eeuwenlang de ultieme bescherming als een systeem of regime omviel. De Russen kopen ook volop. Ze bereiden zich voor op de val van de dollar, de VS, de oerdemocratie.”

U heeft de constante wil tot onderzoek en mensen te overtuigen. Waar komt dat toch vandaan?

„Mijn zucht om de wereld te kunnen begrijpen komt waarschijnlijk van mijn vaders kant. Hij was een gedreven kernfysicus bij het CERN-onderzoeksproject in Zwitserland. Best bijzonder voor een zoon uit een tuindersgezin. Dat is hem gelukt omdat hij een enorme drive had zich ergens in te verdiepen. Pas na zijn begrafenis begreep ik dat ik dat misschien van hem heb. Daar komt nog wel een beetje bewijsdrift bij, als kind wellicht voortgekomen vanuit het gevoel van minderwaardigheid. Mijn moeder kreeg een psychose na de geboorte van hun derde kind. Ze vertrok, mijn vader moest voor de kinderen zorgen maar kon dat niet. Toen zijn we via de kerk bij een pleeggezin terecht gekomen. Ik wilde iedereen laten zien wat ik kan. Door iets harder te werken, wat sneller te zijn dan de rest zie ik snel kansen. Dat geeft vaak de voorsprong.”

Wat een omzwervingen: fotojournalist, vastgoed en nu belegger in metalen.

„Ik ben blijvend student; ik wil weten hoe dingen in elkaar zitten. Dat begon als kind en ontwikkelde zich toen ik fotojournalist werd. Het boeide me hoe de financiële toekomst voor ons wordt bepaald. Ik snapte eerst niets van het financiële stelsel, maar via mijn vastgoedinvestering leerde ik meer over de hypothekenmarkt. Dan kom je uiteindelijk bij de oorsprong van geld. Goud is daarin de ultieme veiligheid. Centrale banken houden ook nu nog goud aan. Ik ook, omdat ik bang ben dat de nieuwe bubbels, zoals onze hypotheekmarkt, weer leeglopen. Zo’n acht jaar na de vorige crisis kan de volgende teruggang komen, met grote financiële schokken.”

Na de kredietcrisis hebben overheden buffers ingebouwd, banken versterkt.

„Dat is volstrekt onvoldoende. Het systeem is instabiel. In mei en augustus 2016 hebben de edelmetaalmarkten alweer grote correcties gehad. Ik wil die beweging, die tegen ons ingaat, niet nog eens zo sterk meemaken. De helft van onze beleggingsportefeuille draaien we meteen naar zeer defensief bij signalen van meer terugval. In eerste instantie zal goud ook mee zakken tijdens beurscrashes. Dat zijn patronen die we kennen uit het verleden. Dus proberen we ons nu ook in te dekken tegen een goudprijsdaling.”

In de ‘Tesla-revolutie’ kondigt u het keerpunt in energie aan.

„We zitten dicht bij het moment dat de winning van een vat olie meer energie kost dan het oplevert. Peak oil, het punt waar de mondiale olieproductie haar top bereikt, is in de conventionele oliewinning al rond 2010 bereikt. De Shells weten dat peak oil is bereikt, maar zullen dat beleggers zo laat mogelijk melden.”

Toch belegt u niet in olie, maar in metalen.

„Daar zit mijn kennis. Maar dankzij peak oil en de opkomst van andere energiedragers, rijdt rond 2040 in ons land vrijwel iedereen in elektrische auto’s. De belangrijkste grondstof voor de batterij van deze auto’s is koper. In elke Tesla zit honderd kilo koper, in een gewone auto tien kilo. Ook nikkel en platina en zijn interessanter dankzij de batterijauto. We hebben een aantal posities in kobaltbedrijven, een schaars metaal en essentieel voor batterijproductie. De prijzen staan nog relatief laag, volgens ons klaar voor een verdere stijging.”

Dat hebben beleggers eerder van u gehoord.

„Deze trend is onvermijdbaar door de oplopende tekorten bij meer vraag. Maar net als bij goud geldt: timing is alles, ook ik kan die niet precies geven. Ik kan honderd procent gelijk hebben in analyse en marktvisie - en honderd procent fout zitten in timing.”

Dus zeggen mensen: u zat er gewoon naast.

„Nee, ik had tijdelijk geen gelijk. Waarom is ons fonds niet leeggelopen in de slechte jaren, anders dan concurrenten? Wij hadden eind 2016 meer participanten, ruim 600, dan in 2011 toen de markt op zijn top stond. Omdat ik altijd zeg: je kan een paar jaar fout zitten in timing, maar als je visie en planning kloppen, dan kun je dat uitzitten. Als goud daalt van $1900 naar $1500, belt iedereen. Maar toen ik in 2002 voor het eerst schreef dat je goud moest kopen, stond dat op $300, nu op $1260. Ik heb de groei naar $1000 en $2000 voorspeld. Ik zeg nu dat we naar $5000 gaan. Al gaat dat niet in een rechte lijn.”Terug naar overzicht


goud nieuws, fysiek goud nieuws,nieuws over goud,